Blog

ABONEAZĂ-TE LA NEWSLETTER

Relansarea ACOAR

Stiri - 05/07/2013 - 0 Comments

Stimaţi membri ACOAR,

Avem plăcerea să vă anunţăm că structura noastră de breaslă a început să existe cu adevărat, prin demararea unor proiecte în care ne vom regăsi cu toţii în ansamblu, dar şi fiecare în parte.

Sensul profund al raţiunii de existenţă a ACOAR, în termenii gândiţi de preşedintele fondator al acesteia, dl. Radu Boroianu, ar putea fi exprimat astfel: în momentul în care ai greutatea specifică necesară, poţi influenţa viaţa comerţului de artă, pe de o parte prin circulaţia rapidă şi organizată a informaţiei din domeniu, iar pe de altă parte prin opoziţia pe care această asociaţie încerca s-o facă negustoriei de talcioc.

 

Direcţiile de acţiune ale ACOAR în noua formulă organizatorică sunt foarte clare: asigurarea vizibilităţii membrilor ACOAR, prin proiecte punctuale, iniţierea unor astfel de proiecte, sensibilizarea artiştilor tineri prin promovarea distinctă a artei contemporane şi lupta făţişă împotriva infracţionalităţii de pe piaţa de artă.

 

Prima acţiune comună a membrilor ACOAR a fost elaborarea unui proiect de hotărâre de guvern şi a unei legi pentru reglementarea pieţei de artă în România. Proiectul a fost, aşa cum ştiţi, în dezabaterea publică a comercianţilor de artă membri ai ACOAR, dar şi a specialiştilor din domenii conexe (Reţeaua Naţională a Muzeelor, Uniunea Artiştilor Plastici, Asociaţia Galeriilor de Artă Contemporană, Asociaţia Experţilor şi Evaluatorilor de Artă, Uniunea Profesiilor Liberale etc.). Proiectul legislativ, în forma în care a ajuns la Secretariatul General al Guvernului, este rezultatul implicării dumneavoastră în dezbaterea publică, motiv pentru care vă mulţumim şi vă felicităm.

 

Pe lângă scopul declarat de a reduce infracţionalitatea pe piaţa de artă, proiectul legii, ataşat metodologiei de reglementare, mai are două direcţii: pe de o parte încurajarea achiziţiei de opere de artă şi formarea unei clientele specifice, iar pe de altă parte stimularea mecenatului şi a investiţiei în artă. Astfel, articolul 1 al amintitului proiect de lege formulează tranşant următoarea prevedere, conformă cu legislaţiile europene: “Donațiile, sponsorizările sau mecenatele în obiecte de artă și de colecție către operatorii culturali sunt scutite de orice taxe. Similar, sunt scutite donațiile, sponsorizările sau mecenatele în bani către operatorii culturali, cu sarcina achiziționării de către aceștia de obiecte de artă sau de colecție pertinente programului lor cultural. De asemenea sunt scutite de orice taxe achizițiile de obiecte de artă și de colecție pe care cumpărătorul le acordă în împrumut muzeal, în cadrul aceluiași an fiscal, operatorilor culturali, pentru o perioadă de cel puțin 5 ani”.

 

O altă acțiune importantă pentru relansarea breslei noastre a avut loc la începutul lui iunie la Viena, când dl Mihai Covaci, Președinte al ACOAR și Președintele secției de artă de patrimoniu, a reprezentat ACOAR la Întâlnirea anuală a CINOA, Asociația Internațională a Comercianților de Opere de Artă, a cărui membru afiliat suntem.

 
Stimaţi membri ACOAR,
 

Întrucât este în interesul fiecăruia dintre noi să ne regăsim cu toţii în proiectul asociaţiei, vă rugăm să ne trimiteţi în timp util comunicate cu acţiunile şi activităţile dumneavoastră, de câte ori acestea au loc, pentru a le putea promova pe toate căile pe care le avem la dispoziţie.

 

Felicitări tuturor pentru că am reuşit să găsim puncte de convergenţă în activitatea noastră, prin resuscitarea unei structuri de breaslă care ne face mai puţin vulnerabili la presiunile externe.

 
Miron Manega
Președinte al Secției Presa de Artă