Blog

ABONEAZĂ-TE LA NEWSLETTER

Avertisment referitor la suspiciunile privind activitatea comerciantului ARA ART

ACOAR, în temeiul art. 8 din Statut, se vede nevoit, de aparenta amploare a fenomenului și de inerenta durată a procedurilor instituționale de control, să semnaleze preventiv că, împreună cu celelalte asociații profesionale ale pieței de artă – AEEAR (Asociatia Experților și Evaluatorilor de Artă din România), UAP (Uniunea Artiștilor Plastici din România) și RNMR (Reteaua Națională a Muzeelor din România) – a protestat printr-o suită de memorii și reveniri către Ministerul Culturii cu privire la lipsa de reacție a Ministerului, ca autoritate de autorizare, în raport cu punerea regulată și programatică în vânzare de către Casa de Licitație ARA ART (www.araart.ro), prin licitațiile organizate cu începere din mai 2012, a unei cantități semnificative de picturi false (deși purtătoare de certificate de autenticitate emise de managerul Casei, dna Ariadna Zec). Solicitarea concretă a celor patru asociații profesionale (ACOAR, AEEAR, RNMR și UAP) către Ministerul Culturii a fost să impună Casei de Licitație ARA ART să contracteze experți specializați în artiștii de patrimoniu cărora le sunt atribuite picturile puse în licitație, încât să evite punerea în circulație de contrafaceri.

Acest mesaj ACOAR nu vizează să împiedice iubitorii de artă să achiziționeze obiectele de artă puse în licitație de Casa de Licitație ARA ART (apreciind că selecțiile acesteia de licitație cuprind și lucrări autentice), ci sfătuiește iubitorii de artă să se asigure, demarând verificări proprii, cu privire la autenticitatea loturilor puse în licitație de ARA ART. Într-acest sens, recomandăm contactarea AEEAR (Asociația Experților și Evaluatorilor de Artă din România – aeear.wordpress.com) în vederea identificării expertului specializat în lotul de interes (sau contactarea directă utilizând registrul experților: Registru Experti).

Menționăm că, urmare a nesoluționării problemei, în mod repetat sesizate, de către organismul abilitat al Ministerului Culturii, anume Comisia Națională a Muzeelor și Colecțiilor, ACOAR și AEEAR au depus la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție o plângere penală cu privire la săvârșirea infracțiunii de înșelăciune prin prezentarea drept autentice a unor obiecte de artă contrafăcute, înregistrată sub nr. 18226/28.11.2014.